Is het einde van de skisport in zicht door gebrek aan sneeuw? Nee!

Hysterie

In diverse kranten stonden begin januari 2023 hysterische verhalen over het einde van de skisport door klimaatverandering. De artikelen in de diverse kwaliteits(?)kranten waren ingegeven door de slechte sneeuwomstandigheden rond de kerstperiode.


Slechte sneeuwomstandigheden zijn niets bijzonders rond kerst. Het is het begin van het skiseizoen en de sneeuwsituatie is nog niet stabiel. Heb ooit meegemaakt dat de pistes tot 2250 meter hoogte groen waren; er was toen nog geen kunstsneeuw. Je kunt met kerst geluk hebben of pech ... In Frankrijk was blijkbaar de helft van de pistes gesloten.

We waren zelf op skivakantie in Galtür (SilvaPark Galtür / Paznaun-Ischgl-Samnaun) en daar was de situatie prima! In het dorp zelf lag niet zoveel sneeuw, maar de skipistes waren zeer goed tot perfect.


Toekomst skisport in Tirol

In 2018 publiceerden Dr. Wolfgang Gattermayr (Hofrat), Meteorologe und Hydrologe, langjähriger Leiter des Hydrographischen Dienst Tirol; Mag. Christian Zenkl, selbstständiger Meteorologe aus Innsbruck; Mag. Günther Aigner, Skitourismus- forscher und Schneehistoriker aus Kitzbühel, een doorwrocht onderzoek over de toekomst van de skisport.

Hiernaast uit deze studie de ontwikkeling van het sneeuwdek tussen 1946/47 en 2017/18 in Lech am Arlberg.


Hierin is absoluut geen trend te constateren: het sneeuwdek is in deze periode constant gebleven.

De belangrijkste conclusies uit het rapport over Tirol.

• de wintertemperaturen in de bergen van Tirol zijn de afgelopen 50 jaar statistisch onveranderd gebleven.

• de sneeuwparameters in de Tiroolse wintersportplaatsen vertonen de afgelopen 100 (!) jaar geen significante trends.

• de afgelopen 31 jaar zijn de skiseizoenen in de skigebieden van Tirol langer geworden.


Het onderzoek richtte richtte zich niet alleen op Lech-Zürs- Warth, maar ook op de Dolomiten, Ennspongau, het Fichtelgebirge (Duitsland), Ischgl-Paznauntal, Kitzbühel, Kleinwalzertal, Ötztal, Pillerseetal en de Schmittenhöhe.


Conclusie

Voor al deze gebieden geldt dat het sneeuwdek min of meer onveranderd is gebleven. In een aantal gebieden is de wintertemperatuur zelfs wat gedaald.

Kortom geen enkele reden om je zorgen te maken over de toekomst van de skisport.

Videoclips van Günther Aigner

Günther Aigner publiceert regelmatig videoclips op YouTube over de ontwikkeling van de skisport in de nabije toekomst. De conclusie is steeds dat, hoewel de temperatuur wat stijgt, dit nauwelijks invloed heeft op de lengte van het skiseizoen.

Hij licht dit o.a. toen in onderstaande twee video's.


Tot begin deze eeuw (2005 - 2006) was men in de skigebieden afhankelijk van de natuurlijke sneeuwval. Door het gebruik van sneeuwkanonnen werd men hiervan minder afhankelijk.

Vanaf 2015 maakt Kitzbühel gebruik van snowfarming. Het wintersportseizoen van Kitzbühel start nu al in oktober en eindigt in mei en dat voor een gebied dat relatief laag ligt en geen gletsjerskigebied is!


Door het inzetten van sneeuwkanonnen en snowfarming, wordt het begin en einde van het skiseizoen zeer voorspelbaar.

De sneeuw in Hinterstoder - Oberösterreich

Skiseizoen in Kitzbühel wordt steeds langer